Anotace
V současné době se neustále zvyšují nároky konzumentů na kvalitu, nutriční složení a široký sortiment potravin, nevyjímaje ovoce a zeleniny. Zvedá se tak poptávka po minoritních, nových druzích ovoce a zeleniny. Jsou to druhy, které nejsou v naší společnosti příliš známé, nebo druhy, které se s intenzifikací zemědělské výroby dostaly v minulých desetiletích na okraj zájmu. Tyto netradiční druhy však přinášejí nový benefit – cenný zdroj vitamínů, minerálních látek, vlákniny, enzymů a bioaktivních látek, tedy látek s antioxidačními vlastnostmi, ve většině případů s obsahem daleko vyšším než u konvenčních druhů ovoce a zeleniny. Toto umožňuje vstup netradičním druhům ovoce a zeleniny na český trh, jakožto zajímavé komodity, která by mohla uspokojit vysoké nároky konzumentů. Další předností je jejich značná přizpůsobivost, nenáročnost na podmínky prostředí, široká druhová rozmanitost a různé způsoby zpracování a využití v potravinářství, farmacii aj. odvětvích.
Žánr a kategorie knihy Netradiční zahradnické plodiny jako zdroj bioaktivních látek a jejich využití v potravinářství